Чай. У чому користь?

Перший напій, після води – це чай. Його добове споживання 3-4 чашки, але в компанії подружок можна випити набагато більше. Він добре зігріває, заспокоює, втамовує спрагу, налаштовує на позитивний настрій. Тепер чайні церемонії звично влилися в наше життя, і ми не можемо уявити собі день без чашечки чаю. Чай містить багато позитивних компонентів для нашого здоров’я. Давайте розберемося  в чому ж користь?

Рідна країна чаю – Китай. Ще в древніх повір’ях згадувалося про користь чаю: він не п’янить як вино і переносить хвороби як вода. Згідно стародавнього китайського повір’я, чайний кущ виник в період, коли були створені Земля і Небо. Навіть сьогодні корисні властивості чаю не втратили актуальності.

Кальцій, фтор, залізо, йод, калій, фосфор, магній – це компоненти, які містяться в чайному листі. Крім того, за концентрацією вітаміну Р чай перевершує цитрусові в 4 рази. З вірусними захворювання допомагає боротися наявність в чаї вітамінів групи В, також сприяють зміцненню волосся і нігтів, покращують стан шкіри і знижують рівень холестерину. Вітамін Е робить позитивний вплив на статеву систему.

Питання корисності чаю викликає дискусії. Це пов’язано з тим, що в чаї міститься тонин, компонент схожий по дії з кофеїном. Різниця в тому, що кава дає блискавичну реакцію, а чай бадьорить, але тривалий час і ефект настає поступово. Чай викликає стимулюючу дію на серцево-судинну систему, травлення і нирки.

Чай досить корисний без додавання цукру і додаткових добавок. Він покращує засвоєння вітаміну, зміцнює стінки судин, очищає від шлаків і насичує антиоксидантами. Чай також уповільнює утворення жирових клітин на внутрішній поверхні судин, тим самим знижуючи ризик виникнення тромбозів.

Кожен вибирає для себе пити чай або каву. Але відповідь на питання «який чай найкорисніший?» не заперечується. У чайній традиції існує шість різновидів чаю: чорний, зелений, білий, бірюзовий, жовтий і червоний. Кожен вид є унікальним за своїми властивостями.

Самі китайці визнають зелений чай, як найкорисніший. Зелений і чорний чай збираються з одного куща, різниця в тому, що зелений не бере участь в ферментації відразу після збору, тим самим всі природні властивості зберігаються як і колір. При отриманні чорного чаю половина катехінів втрачається, і як наслідок знижуються цілющі властивості чайного листа.

Головна властивість зеленого чаю – це могутня антиоксидантна дія, що і принесла зеленому чаю славу напою №1. У зеленому чаї є речовина під назвою – галлат епігаллокатехін, який в 100 разів активніший за вітамін С, і захищає клітини від впливу зовнішніх радикалів.

Пийте зелений чай з радістю, він корисний як для жінок, так і для чоловіків. Мало хто знає, що зелений чай добре знімає пост алкогольний синдром. Також цей тонізуючий напій дарує бадьорість і сили, покращує колір обличчя і підвищує еластичність шкіри.