Як доглядати за шкірою малюка?

Дев’ять місяців очікування і ось – диво сталося, на світ з’явився такий довгоочікуваний малюк. У молодих батьків виникає безліч питань, пов’язаних з доглядом за новонародженим. Сьогодні ми поговоримо про догляд за шкірою малюка.

Шкіра малюка значно відрізняється від шкіри дорослої людини, хоча довгий час вважалося, що діти – це маленькі копії дорослих. Відразу після народження на шкірі малюка залишається спеціальна сировинна змазка, яка захищала її від навколоплідних вод в маминому животику. Раніше її змивали, зараз доведено, що краще залишити, щоб вона вбралася в шкіру. Коли змаска вбереться, мама може помітити, що колір шкіри новонародженої дитини червоний. Не лякайтеся, це нормально, адже в крові дитини еритроцити містяться в підвищеній кількості, а також немає ще підшкірного жирів, і кровоносні судини знаходяться дуже близько до шкіри і їх добре помітно. Також на шкірі може проявлятися судинний малюнок.

Слабкий розвиток підшкірно-жирової клітковини призводить ще до однієї особливості малюків – вони швидко переохолоджується і замерзають, і шкіра  набуває мармурового вигляду.

Кожна мама зауважує, що шкіра її малюка дуже ніжна і оксамитова на дотик. Це пов’язано з тим, що шкіра покрита дитячим пушком, так званим лануго. Цей пушок вже до 3-5 місяців витирається. На 2 або 3 день життя шкіра дитини стає сухою і починає лущитися, таким чином, відбувається адаптація малюка до повітряного середовища. Сальні залози ще тільки починають функціонувати і формувати захисний ліпідний шар, що допомагає зберегти вологу.

У цей період особливо важливо зволожувати шкіру маслом, бажано рослинного походження – оливковою або касторовою, можна також використовувати соняшникову. Так, наприклад, масло по догляду за малюками ТМ «Дочки Синочки» – це суміш натуральних рафінованих олій: соняшникової та оливкової, що дає можливість натурально доглядати за шкірою і створювати ковзання при масажі. Найчастіше шкіра лущиться на долоньках і ніжках малюка.

Іноді на шкірі можна помітити маленькі білі цятки, схожі на прищики, це – міліан, їх ще називають – сальні кісти. Вони проходять самі, немає необхідності щось з ними робити. Також можуть з’явитися червоні запалені прищики, їх називають «цвітінням». Все це результат гормональної перебудови маленького організму. Після відділення від матері, організм немовляти починає виробляти власні гормони, що відображається на шкірі. Але в міру дорослішання малюка всі ці «принади» проходять.

Важливі моменти догляду за шкірою немовляти:

  1. Щоб не поранити малюка, нігті у дорослих повинні бути коротко оголені і підпиляні;
  2. Якщо у дорослого на руках є якісь болячки (грибок, ранки, фурункули) то краще догляд за шкірою малюка довірити здоровій людині;
  3. Використовуйте тільки якісну дитячу косметику.

Умивання малюка:

Щоранку, коли малюк прокидається, умивайте теплою кип’яченою водою. Умивання краще проводити на пеленальном столику, біля нього розташуйте всі необхідні предмети, щоб було зручно їх діставати.

Починаємо з умивання очей. Ватним диском, змоченим в кип’яченій воді, плавними рухами без натиску протираємо очі від зовнішнього кута до внутрішнього. Для кожного ока використовуємо індивідуальний ватний диск.

Носик зовні протираємо вологим ватним диском. Зсередини ніздрі очищають ватним джгутиком, виробляючи обертальні рухи. Джгутик попередньо зволожують кип’яченою водою. Малюкам як правило, не подобається ця процедура, але вона необхідна, для того щоб очистити ніс, інакше їм буде важко їсти і можуть бути капризними.

Вушка обробляємо жгутиком з ватки, зчищаючи сірку з шкіри зовнішнього слухового проходу. Вглиб просувати джгутик не треба, так як сірка при цьому не видаляється, а проштовхується всередину вушного проходу. Очищайте вушка 2 рази в тиждень.

Обличчя і за вушками протираємо за допомогою ватних дисків. За вушками часто накопичується молоко, яке дитина відригує, його потрібно прибирати інакше воно почне гнити, погано пахнути і турбувати малюка.

Пупкову ранку до загоєння, вже не обробляють (як наші бабусі зеленкою або перекисом) з нею проблем не виникає, але необхідно стежити, щоб підгузок не прикривав пупок і він не парився.

Після кожного стула малюка необхідно підмити теплою проточною водою.

Прописні істини по догляду за тілом:

  1. Купання дитини до загоєння пупкової ранки проводять в кип’яченій воді з додаванням розчину марганцівки. Вода повинна бути нагріта до температури тіла або трохи вище (36-37⁰C). Мило можна використовувати не кожен день, але бажано використовувати безпечне, без SLES і SLS, і алергенів ароматів, як рідке мило ТМ «Дочки Синочки», містить натуральні екстракти меліси і протеїни пшениці. Екстракт квіток меліси має заспокійливі властивості, попереджаючи появу подразнень. Протеїни пшениці – це білок зерен пшениці розділений на фрагменти, вони схожі з амінокислотами білків шкіри, тому добре засвоюється і зволожують шкіру малюка.

Головку досить мити 2-3 рази на тиждень, для цього можна використовувати шампунь-пінку 2 в 1 для малюків «Від голови до п’ят» з ромашкою і лавандою тієї ж серії. Його можна використовувати як шампунь і піну для ванн для щоденного купання. Має збалансований рівень рН. При попаданні в очі піна не дратує очі. Виготовлений на основі натуральних компонентів рослинного походження.

У воду періодично можна додавати відвари з трав. Після кожного купання пупкову ранку протирають паперовою серветкою, щоб не залишати водичку.

Коли малюкові виповниться 6 місяців в ванну можна додавати морську сіль з екстрактами ТМ «Дочки Синочки».

2. Підмивання малюка здійснюють під проточною водою. Дитина при цьому лежить на руці у матері животиком вгору. Головка розміщується на ліктьовому згині маминої руки, сідниця на долоні, а ніжку малюка необхідно зафіксувати великим пальцем руки поблизу тазостегнового суглоба. Всі рухи спрямовані від геніталій до сідничної складки. Якщо дитина покакала, то використовують мило. Проводити дану процедуру необхідно після кожного спорожнення кишечника  і після 2-3 сечовипускань. Такий догляд дозволить уникнути попрілостей в пахових складках і на сідницях.

3. Використання присипки після підмивання допоможе підтримати шкіру малюка сухою, присипка захищає її від дратівної дії сечі.

4. Повітряні ванни. Крихітку укладають на пеленальний столик, повністю роздягають і дають можливість вільно рухати ручками і ніжками. Тривалість процедури краще збільшувати поступово з 1-2 хв. до 5-10 хв.