Вода – джерело життя!

Наш світ складається на 70-90% з води. Вона є основою життя на планеті і впливає на практично всі процеси. Наша планета покрита на дві третини водою.

Це одна з найпростіших і одночасно найскладніша субстанція на планеті. Їй присвячено безліч наукових робіт, але всі секрети води ще не відкриті.

Для людини вода – це другий компонент після повітря, необхідних для життя. Людина може прожити без їжі більше чотирьох тижнів, а без води протягне не більше семи днів. Для підтримання водного балансу приймайте 2-3 літри рідини.

Сьогодні багато вчених вважаю, що життя – це боротьба за воду. У дитинстві тіло дитини складається з 80-85% води. При досягненні повноліття в тілі людини залишається 70-75% води, в старості цей показник зменшується до 25%. Саме тому для того щоб продовжити молодість необхідно пити чисту воду. Вода допоможе зробити нормальним обмінні процеси відчувати себе добре. І в правду, від якості води залежить якість життя людини!

Ось лише невеликий і далеко не повний перелік “обов’язків” води в нашому організмі.

Вода:

  1. Зволожує повітря.
  2. Регулює температуру тіла.
  3. Забезпечує доставку поживних речовин і кисню до всіх клітин тіла.
  4. Захищає і буферизирует життєво важливі органи.
  5. Допомагає перетворювати їжу в енергію.
  6. Допомагає поживним речовинам засвоюватися органами.
  7. Виводить шлаки і відходи процесів життєдіяльності.

Важливе значення має склад води. Для пиття і приготування їжі придатна тільки прісна вода із загальною мінералізацією до 0.5 – 1 г / л. Іноді, в обмежених кількостях можливе вживання мінеральної води (в лікувальних цілях) з підвищеним солевмістом. Організм людини досить швидко адаптується до зміни сольового складу питної води. Однак, процес звикання вимагає деякого часу. Тому при різкій (а тим більше частої) зміні характеристик води можливі порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, відомі в народі як “хвороба мандрівників”.

Якщо подивитися глобально, то людство сьогодні вживає 7-8 млрд. тонн води щодоби. Якщо людство буде раціонально використовувати воду, то цей ресурс невичерпний. Сьогодні є проблема чистої якісної води на планеті. Найбільш поширеними забрудненнями в водних джерелах є нітрити, феноли і нафтопродукти, сполуки міді, цинку, марганцю. На території України водний запас, який складається з десятків малих річок досягає 2-20000 тисяч. Значний «внесок» в стан якості поверхневих вод вносять промислові підприємства. Загальний річний скид стічних вод у водотоки становить 15,6 км3 / рік, в тому числі комунального господарства, якість води якого має свої особливості – 3,8 км3 / рік. Питання з чистою водою для українців дуже актуальний.

Фахівці Київського інституту екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя говорять про те, що у воді, яку ми п’ємо, присутні сотні органічних сполук та важкі метали, шкідливі для організму. Методи очищення води, які застосовуються на більшості водозаборів, тільки відносно забезпечують придатність води для пиття. Деякі технології обробки води мають свої, часто безумовні мінуси. Наприклад, використання хлору може призвести до утворення мутагенних та канцерогенних хлорорганічних сполук. А використання традиційного коагулянту – сульфату алюмінію (або альтернативних) збагачує питну воду іонами алюмінію, що мають нейрогенне дію на організм людини.

Ось така невтішна ситуація з водою на території України. Що робити? Як себе забезпечити?

Нічого не залишається, як використовувати водопровідну воду тільки для господарських потреб, воду для пиття краще купувати.