Авітаміноз навесні. Що робити?

Весна – це найромантичніша пора, коли все пробуджується і як ніби оживає, в цю пору року загострюються почуття, і, на жаль, супутник весни – авітаміноз, який виражається в почутті постійної втоми і розбитості.  Ситуація, коли в організмі немає якого-небудь вітаміну повністю практично не зустрічається, але часто буває недостача того або іншого вітаміну.

 Чому виникає авітаміноз саме навесні?

Найголовнішим фактором авітамінозу навесні є те, що всі фрукти і овочі, з яких людина отримує основну масу мінералів, в результаті тривалого зберігання до весни втрачають величезну кількість своїх корисних речовин.

У деяких випадках організм не здатний засвоювати вітаміни, повністю або частково, через наявність яких-небудь захворювань, до яких можуть відноситися, наприклад, хвороби травної системи, нестача ферментів, дисбактеріоз або ж паразитарні захворювання.

Весняному авітамінозу схильні і люди, які потребують посиленого живлення, наприклад, спортсмени, жінки в період критичних днів, вагітні, матері-годувальниці і так далі.

Ознаки весняного авітамінозу

Симптоми прояви недуги залежать від того, дефіцит якого вітаміну існує в організмі.  Наприклад, нестача вітаміну А проявляється на руках у вигляді лущення і сухості шкіри, при цьому, може погіршитися зір, червоніти і сльозитися очі, пропадає апетит, підвищується загальна стомлюваність, а волосся і нігті стають ламкими.  Якщо людина відчуває нестачу вітамінів групи В, то початкові ознаки весняного недомаганія можуть виражатися у виникненні нудоти і запорів.  Якщо не почати своєчасне лікування, то в подальшому можлива поява дратівливості, головних болів і ослаблення пам’яті.

Брак вітамінів цієї групи в організмі вагітних жінок може привести до уповільнення розвитку плоду.  Авітаміноз у підлітків і дітей, виражений в нестачі вітаміну В3 або пантотенової кислоти, виражається в затримці їх зростання і різкою збільшенні маси тіла.  При цьому може знижуватися артеріальний тиск, і порушуватися функції нервової та дихальної систем.

У цю пору року люди стають не тільки дратівливими, у деяких погіршується розумова діяльність і виникає сонливість, з якої буває дуже важко впоратися.  Все це також є ознаками весняного авітамінозу і характерно при нестачі В6.

У разі дефіциту В12 можливий розвиток діареї і різних неврологічних синдромів.

Брак вітаміну С сприяє зниженню опірності організму до вірусних інфекцій, проникності стінок судин, кровоточивості ясен і болів в нижніх кінцівках.

Брак нікотинової кислоти або вітаміну РР призводить до порушення обміну речовин і інших функцій ендокринної системи.

Для дітей дуже важливо в оптимальній кількості отримувати вітамін D і кальцій, так як їх дефіцит провокує розвиток такого захворювання, як рахіт.

Як проводити профілактику?

Для того щоб попередити авітаміноз навесні, потрібно вживати збільшену кількість корисних речовин.  І тут є два способи: прийом спеціальних препаратів, або вживання в їжу продуктів, багатих необхідними в даному випадку вітамінами.  Останній випадок можна застосовувати лише тоді, коли організм здоровий і здатний повністю засвоювати надходять в нього речовини.

В інших же випадках знадобиться допомога лікаря, який визначить, які мінерали при весняному авітамінозі необхідно вживати конкретній людині.

Велику кількість вітаміну А містять олії тваринного походження, в печінці, а також овочах і фруктах, жовтих і червоних.

Кисломолочні продукти, злаки і горох багаті вітаміном В1.

Молоко і молочні продукти, м’ясо, субпродукти, гречана і вівсяна каша, а також бобові допоможуть заповнити дефіцит вітаміну В2.

Вітамін В6 – це риба, м’ясо курки і яловичина, квасоля, горіхи, а також такі овочі, як картопля і солодкий перець.

Дефіцит вітаміну В12 можна поповнити з жирної риби, м’яса і субпродуктів.

Велика кількість вітаміну С є в чорній смородині, шипшині, обліписі, цитрусових, зелені цибулі, зеленому горошку і яблуках.  Ще одним овочем, багатим цією речовиною, є, як не дивно, картопля.

Провести профілактику авітамінозу у дітей та заповнити дефіцит вітаміну D допоможуть яйця, печінка тріски, жирна риба і вершкове масло.

Підтримати ендокринну систему і повноцінно забезпечити організм нікотиновою кислотою можна за допомогою молочних продуктів, риби, м’яса і дріжджів.