Прислів’я та цікаві факти про мило.

Ми часто вживаємо такі вирази: “Міняти шило на мило”, “Мильна опера”, “Шию намилю!”… Звідки вони взялися? Причому тут мило?

І так, “намилити шию”, зараз це означає вилаяти, покарати за якийсь проступок. А пішов цей вираз не від приємних подій, з часів, коли була популярна смертна кара, і мотузку для повішування намилювали, щоб вона краще ковзала. У нас вираз «намилити шию» також означає когось облаяти, побити, покарати, а у японців — це означає визнати свою неправоту і бути готовим спокутувати її ціною свого життя.

Вираз “міняти шило на мило” ось звідки. Раніше шило було зроблено з заліза і щоб воно краще ковзало, його змащували милом. Зараз це означає, що якщо міняти одну потрібну річ на іншу потрібну в роботі річ – все одно справи не буде.

«Мильна опера», зараз це цілий жанр серіалів на телебаченні. Він з’явився в 1930-х роках на американському радіо, з виходом багатосерійних програм з невигадливими сльозоточивими сюжетами. Їх спонсорами виступали виробники мила та інших миючих засобів, так як основною аудиторією цих програм були домогосподарки. Тому за радіо-, а згодом і телесеріалами закріпилося вираз «мильна опера».

Англійська пенсіонерка Керол Вон колекціонує мило з 1991 року. В її колекції є зразки майже з усіх країн світу. І на даний момент у Керол зберігається понад 5000 шматків різного мила!

Ну і звичайно є найдорожче мило в світі. Це мило випускає компанія Plank. Називається це мило “Cor” і вартість його 1041$ за кілограм. Така вартість з-за його складу:

-серицин або шовковий клей, отримують зі свіжих волокон шовку;

-хітозан, який отримують з панцирів крабів червононогих;

-містить 4 види різних колагенів;

-і навіть срібло.

Мило, як сир і вино, теж має визрівати. І з віком, як не дивно, мило теж стає кращим.

«Старе» мило ніжніше, сильніше піниться, менше дратує шкіру. Це відноситься тільки до твердого мила! Часто невеликі обмилки ми просто викидаємо у відро для сміття. Якщо їх залишити висихати, то залишки мила перетворяться на функціональну кравецьку крейду. Вони залишають чіткі лінії, які, на відміну від ліній, залишених звичайною крейдою, потім легко змиваються.

Шматочок мила може подарувати нове життя старої блискавки. Якщо блискавка стала погано ковзати – не поспішайте нести чобіт або предмет гардероба в ательє, що її замінити. Досить як слід натерти блискавку по всій довжині сухим милом і залишити на деякий час. Потім витерти насухо м’якою тканиною і пробувати, знову застебнути блискавку.                Ефект вас приємно здивує.

Ось так. У вашій мильниці лежить не просто шматочок мила, а ціла історія з цікавими фактами!