Молочна кислота в косметиці.

Молочна кислота Lactic Acid (лактановая кислота) – органічний косметичний компонент, дію якого дуже багатогранно.  Саме тому виробники включають цю речовину до складу самих різномастих за дією засобів, призначених для догляду за діаметрально протилежними типами шкіри.

З чого добувають молочну кислоту?

Молочну кислоту можуть отримувати з тваринних джерел, а також синтезувати в лабораторії з органічної сировини, включаючи молоко, також молочну кислоту виробляють шляхом ферментації кукурудзи.

Молочна кислота, або альфа-оксіпропіоновая, 2-гідроксіпропіоновая або лактановая кислота – утворюється при розпаді глюкози.  Це добре розчинна у воді невязкая субстанція.  Вона відноситься до альфа-гідроксикислоти (АНА), тобто фруктових кислот.

 Дія молочної кислоти в косметиці:

       1. Відлущення

Молочна кислота послаблює і розриває зв’язки між клітинами рогового шару (корнеоцитів), що призводить до рівномірного і контрольованому злущування відмерлих клітин шкіри.  При цьому прибирає такі її дефекти, як нерівність, тьмяний сірий колір шкіри.

  1. Омолоджуючий ефект

Застосування цього компонента з косметичними цілями сприяє також вирівнюванню рельєфу поверхні шкіри і розгладженню дрібних мімічних зморшок.

Омолоджуючий і ліфтинговий ефект молочної кислоти пов’язаний з її здатністю стимулювати процес утворення нових клітин шкіри і фібробластів (клітин сосочкового шару дерми, що відповідають за вироблення колагену і еластану).  Позитивно впливає молочна кислота і на синтез інших важливих для здоров’я шкіри молекул – мукополісахаридів (глікозаміногліканів).

  1. Зволожуюча дія

Молочна кислота також здатна зв’язувати молекули води і має виражену зволожуючу дію, що й не дивно, адже вона є одним з компонентів натурального зволожуючого фактора (NMF).  Таким чином, молочна кислота комплексно сприяє поліпшенню еластичності і підвищенню тургору шкіри – по-перше, за рахунок збільшення вмісту в ній вологи, а по-друге, за рахунок зміцнення колагену і еластину.

  1. Антиоксидантна дія

Молочна кислота знижує вироблення вільних радикалів (супероксидів і гидроксилов), і захищає шкіру від агресивних факторів навколишнього середовища і способу життя (куріння, нераціональне харчування та ін.)

  1. Бактерицидна дія

Незамінний даний інгредієнт і при проблемах жирної шкіри, схильної  до запалення і утворення вугрів: молочна кислота надає себорегулюючу  дію і допомагає «розблокувати» пори від білих і чорних комедонов.  Попутно вона проявляє бактерицидну і протизапальну властивості.

  1. Підтримка нормального рівня pH слизової

Саме з цього, молочну кислоту додають в засоби для інтимної гігієни.  Також проявляючи бактерицидні властивості, вона захищає інтимну зону від «непроханих гостей».

Гелі для інтимної гігієни ТМ Vital Charm «Ефективний захист» містять не тільки молочну кислоту, а й екстракт алое, рицинову олію і алантоїн.  Екстракт алое має зволожуючу і регенеруючу дію, створює ефективний захист від агресивного впливу зовнішнього середовища.  Рицинова олія відновлює природний рівень зволоженості і пом’якшує шкіру.  Алантоїн має протизапальну дію, усуває роздратування і почервоніння.

  1. Відбілювальний

Крім цього молочна кислота цінується за ефективну відбілюючу дію, яка також проявляється двояко – за рахунок відлущування поверхневих клітин епідермісу, і за рахунок її особливих біохімічних властивостей.  Справа в тому, що ця речовина сприяє більш рівномірному розподілу  меланіну в епідермісі, а також і уповільнює синтез тирозинази – ферменту, який підвищує  вироблення цього пігменту.

  1. Пом’якшення дії агресивних компонентів

Також молочна кислота прекрасно поєднується з іншими альфагідроксікіслотамі (AHA), вона пом’якшує дію всіх інших більш агресивних компонентів і тому часто застосовується в складі професійних хімічних пілінгів.