Як зробити більше за меньший час. 25 правил.

У сучасному світі є один нюанс – дуже мало вільного часу. Але ми завжди хочемо все встигати, і за короткий час зробити багато запланованих речей. Чи це можливо? Можливо, але розвинути в собі дві якості: організованості і самодисципліни. Є ще кілька правил підказок за допомогою яких можна робити більше за меншу кількість часу.

  1. Постав мету і зосередься на головному. Якщо немає певної, чіткої мети, тоді ви будете займатися різними справами, але тим, що вам дійсно потрібно.
  2. Придумайте стимул і мотивацію для себе.

Якщо нам робота подобається, то ми її робимо з задоволенням. Завжди мотивируйте себе, наприклад, якщо ви зробите цю роботу до кінця дня, то ввечері можна буде подивитися цікавий фільм, або відпочити з друзями.

  1. Правила 80 на 20.

Немає значення, скільки у Вас часу, головне правильно використовувати. Правило «Парето» говорить, що 20% зусиль приносить 80% успіху і навпаки 80% зусиль всього 20% результату. Тому так важливо визначиться зі справами, які принесуть найбільше результату. При цьому, ми працюємо ефективно всього 20% часу, робіть в цей період найважливіше, все інше – потім.

  1. Вимикайте все що відволікає.

Все що пікає саме в цей момент, коли ви зайняті, пошта, яка тільки прийшла, або телефон, все це може почекати, коли ви зайняті. Телефон ставте на беззвучний режим, на пошту поставте автовідповідач і нехай ніщо вас не відволікає. Всі справи, які відволікають, збивають вас з думки і тоді налаштуватися на потрібну хвилю складно. Мінімізуйте такі моменти  і ваша головна справа буде зроблено швидше і якісніше!

  1. Робіть все рішуче.

Придумали щось – робіть, не втрачайте час на довгі роздуми. Не бійтеся помилятися. Пам’ятайте, не помиляється лише той, хто нічого не робить!

  1. Навчіться відмовляти.

Говорити – «ні» не соромно! Усі прохання, які до вас не мають ніякого відношення, забирають ваш дорогоцінний час. Робіть тільки те, що потрібно Вам. Пам’ятайте – допомагати комусь, не означає робити за нього його роботу.

  1. Доводите до кінця розпочате.

Багато що люблять відкладати справи на потім. При цьому виникає купа розпочатих і незакінчених справ, які тягнуть нас назад. Намагайтеся завжди доводити справи до кінця. Не починайте нову справу, коли не закінчили старе.

  1. Пишіть списки.

Писати списки справ дуже корисно! Складайте список справ на сьогодні, тиждень, місяць, рік. Коли справа зроблена – викреслюйте. Такий метод, допоможе Вам бути більш організована.

  1. Спочатку – важливі справи.

Можна скласти таблицю за вказаним прикладом:

термінові

не термінові

важливі

1

термінові

важливі

2

не термінові

важливі

не важливі 3

термінові

не важливі

4

не термінові

не важливі

Розподіліть всю роботу на 4 групи: термінові і важливі, термінові, але важливі, і в першу чергу робіть все що відзначили в 1 й групі. У другу чергу, ті справи, які потрапили в 2 ї групи, а справами з останньої групи можна зайнятися за умови, що у вас є вільний час.

  1. Порядок

Багато часу втрачається, якщо у вас речі не в порядку на їх пошук. Намагайтеся, щоб все було на своєму місці. Таке правило також діє і до робочого столу на комп’ютері, і до папок в «Моїх документах». 5 хвилин на підтримання порядку заощадить вам годинник, які можуть бути витрачені на пошук.

  1. Не треба мислити шаблонно.

Як правило, наша робота дуже одноманітна, тому іноді стає нудно і нецікаво. Спробуйте мислити по-іншому і робити роботу по-іншому, можливо Вашу роботу можна виконувати швидше або автоматизувати частину процесу або є можливість делегувати обов’язки.

  1. Фокус уваги на те, що робите.

Наш мозок влаштований так, що ми думаємо одночасно про різні речі, і погано концентруємося і зосереджуємося. Якщо вже почали чимось займатися, то не відволікайтеся. Таким чином, результат буде ефективніше і за часом і за зусиллями.

  1. Відразу беріться за роботу

Багато людей перед тим як почати робити роботу починають пити чай, читати пости в соціальних мережах або наводити порядок на столі, а потім самі дивуються, куди подівся час, відведений  на роботу. Якщо ви знаєте що робити – робіть відразу, тоді і впораєтеся швидко, а у вигляді бонусу можна і чай попити і в соцмережах посидіти.

  1. Використовуйте час без залишку

Ми багато часу витрачаємо даремно, але ж його можна використовувати ефективніше. Наприклад, під час сніданку – скласти план дій, а коли їмо на роботу, можна послухати аудіокнигу.

  1. Відстежуйте витрачений час.

Можна зберегти купу часу за умови розбірливості. Вибирати фільми і телепередачі тільки ті які ви дивитеся, журнали і газети, які читаєте.

  1. Міняйте заняття

Тіло дуже рідко втомлюється цілком, звичайно втомлююся тільки деякі групи м’язів. Зміна занять допоможе перерозподілити втому. Наприклад, якщо ви кілька годин працювали сидячи, перейдіть на роботу, яку можна виконувати стоячи або в русі і навпаки.

  1. Починайте раніше.

Помічено, що якщо прийти на роботу на півгодини раніше, можна встигнути зробити набагато більше.

  1. Працюйте, коли працюється.

Ви напевно помітили, що є дні, коли робота робиться швидко, як «по-маслу», а бувають дні, коли не хочеться абсолютно нічого, і все «валиться з рук». Це нормально і іноді потрібно себе давати можливість відпочити, і трохи побайдикувати день-другий.

  1. Встановіть режим дня.

Більше встигати можна, якщо добре спланований день, та й по всьому будуть робитися у встановлений вами час. Для цього розплануйте свій день, включаючи прийоми їжі і сон. Ви легше будете прокидатися, якщо це завжди буде в один і той же час, ви будите ефективніше виконувати роботу.

  1. Будьте уважні.

Якщо Ви хочете бути ефективніше і економити час, то уважно слухайте, записуйте вказівки і відомості, уточнюйте, якщо щось не зрозуміло. Це допоможе уникнути непорозумінь, повторень і переробок.

  1. Прибирайте «пожирачів часу».

Як не крути, а в добі всього 24 години. І, щоб Ви не робили, їх не буде 30 або 40. Якщо ви дійсно хочете встигати багато в перебігу дня потрібно позбавлятися від непотрібних занять.

  1. Інформаційна дієта – це корисно.

В наш час, інформації багато, ми весь час схильні до інформаційним атакам. Наш мозок не в змозі сприймати цей постійний потік і обробляти його. Наш мозок практично не відпочиває: новини по телевізору, плітки колег, соціальні мережі, домашні розмови і т. Д. Як результат, ми відчуваємо, що голова «пухне» від надлишку інформації, і ми стаємо розсіяними і неуважними. Рішення – обмежити потік інформації, наприклад, перестати дивитися новини по телевізор.

  1. Оптимізувати роботу.

Проаналізуйте, що у вас забирає багато часу. Наприклад, приготування їжі. Можна придбати мультиварку, яка допоможе вам впорається з цим завданням з вашим мінімальною участю.

  1. Прекрасне правило: всього три завдання в день.

«Для того, щоб встигати більше – з’їжте жабу на сніданок.» – це слова західних фахівців з тайм-менеджменту. Що означає зробити щось не найприємніше, але дуже важливе з самого ранку. Коли це буде зроблено, інші здасться для вас дріб’язковим і легкою справою в порівнянні з ранкової завданням. Плануйте на день три важливі справи, одне з яких буде «жабою», виконавши їх, решта по можливості і в міру сил. Таким чином, у вас кожен день буде ефективним, адже як мінімум три справи зроблено!

  1. Велику роботу розділяйте на дрібні завдання.

Велика робота складається з маленьких, які ми справах кожен день. Завжди страшно приступати до великої роботи, але коли плануєш і розбивши її на маленькі, то все стає можливим і реалізованим. Головне – дійте!