Як боротися з депресією

Зима … Зима не та, що ми все собі уявляємо – сніг, мороз і сонце, а зовсім навпаки. За вікном слякоть, брудні, сірі, похмурі вулиці. Сонечко вже кілька днів не виходило і якось на душі тьмяно і не весело. Як не впасти в депресію?

Що ж таке депресія?

Депресія – це перша ознака погіршення стану організму, і якщо знаходитися в такому стані тривалий час, можна, як наслідок, отримати цілий букет захворювань.

За медичною термінологією депресія – це психічний розлад, для якого характерно: пригнічений стан, тривога, смуток, відчуття власної нікчемності і порожнечі, загальмованість мислення, нездатність зосередиться, небажання активно діяти і навіть рухатися.

У багатьох країнах депресія офіційно вважається хворобою, і вона підлягає обов’язковому лікуванню, оскільки сильно знижує якість життя людини. У нас про такий стан не прийнято говорити, депресивний стан людини прирівнюється до ліні і засуджується. Як не крути, такий стан може початися у кожного з нас і причин для цього більш ніж достатньо: постійні стреси на роботі і в громадському транспорті, прискорюється темп життя, невезіння і погана погода, нарешті.

Що ж робити, якщо вас накрила з головою депресія?

Існує кілька простих правил, які можна застосовувати, для того щоб повернути собі тягу до життя. Використовуйте відразу кілька, тоді ефект буде краще.

  1. Увімкніть колір. Вченими вже давно доведено, що кольори впливають на нас. Використовуйте яскраві, барвисті кольори в одязі та інтер’єрі, вони допоможуть підняти настрій. Адже не дарма в холодній Норвегії, де практично круглий рік сіро і мокро, будиночки в містах оздоблені в яскраві насичені кольори. Як мінімум, можна використовувати яскраві деталі і аксесуари, а як максимум – перефарбуйте стіни будинку.
  2. Сила ароматів. Навколишні нас аромати теж сильно впливають на нас. І цей факт можна використовувати для підняття настрою. Такі засоби як аромо-лампи з ефірними маслами або ванна з морською сіллю і ефірним маслом.

-Вибирайте цитрусові аромати (лимона, апельсина, лемонграсу) для позбавлення від апатії і підняття настрою.

– Масло неролі, лаванди або іланг-ілангу допоможуть розслабитися і зняти напругу. Для посилення ефекту прийміть теплу ванну з морською сіллю Лаванда ТМ «Желана». Морська сіль містить безліч корисних мікроелементів для поліпшення стану шкіри, а пари ефірного масла лаванди сприяють заспокоєнню і загальному розслабленню.

– Сандалове масло і ромашки позбавлять від тривожності і повернуть душевну гармонію.

  1. Пробуйте нове. Постійні рутинні справи тільки погіршують ситуацію. Постарайтеся зробити щось звичне по-іншому, наприклад, поїхати на роботу іншим маршрутом. Якщо вам не подобається робота – поміняйте її. Можна не міняти життя так глобально, а почати читати нову книгу, або поїхати відпочивати в нове місце, де для вас все буде по-новому.
  2. Рух – це життя. Намагайтеся не сидіти на місці, а рухатися. Якщо у вас сидяча робота, то запишіться на фітнес. Заняття спортом це хороший метод поліпшити стан тіла і душі. Фізичне навантаження дуже добре знімає психологічну напругу. Також не уникайте роботи на дачі або допомоги бабусі в силі з городом.
  3. Насолоджуйтесь природою. За частіше відпочивайте на природі в тихих і спокійних місцях. Якщо ви будите лікувати депресію нестримним веселощами – гуляти по клубах і випивати спиртне, то ситуацію можна тільки погіршити. Вчіться насолоджуватися природою, прекрасними заходами, ранковою росою і співом птахів. Життя навколо нас прекрасна, і ми теж прекрасні, оскільки є її частиною.

6. Контролюйте свої емоції. Намагайтеся все, що відбувається навколо вас і з вами, особливо якщо це щось не хороше, сприймати, як би спостерігаючи з боку, спокійно і врівноважено. Уявіть собі, що це не з вами сталося, так ви будете адекватної і легше сприймати ситуацію. Намагайтеся в кожній поганій ситуації розглядати позитивні сторони. Наприклад, ви в супермаркеті, зробивши покупки, стоїте у великій черзі. Здається, чого тут радіти? Але ж можна час, яке витрачатися на чергу використовувати для того щоб подумати про життя, підсумувати прожитий день або запланувати справи на завтрашній день. Як говориться в японській мудрості: оціни ситуацію, і якщо ти зможеш вирішити питання – чи не нервуй, а спокійно дій, якщо ні – не нервуй, ситуацію все одно не виправити – прийми її!

Від вас самих залежить, чи будете ви страждати або переможете свого заклятого ворога – депресію. Чи станете ви чинити опір або просто пасивно змиріться з долею. Ніхто не зможе вам допомогти, до тих пір поки ви самі цього не захочете.

Бажаємо, щоб життя вас тільки радувала!