Ідеальна чистота. Хто проти?

 Відомо, що людина може прожити без їжі більше двох місяців, а без води – не більше двох десятків днів.

Вода, з одного боку дуже простий компонент, інший дуже складний і комплексний.

Ідеальна чистота теж може бути небезпечна для здоров’я.

За даними імунологів, частота алергічних захворювань за останній час збільшилася на в 20 разів. Спочатку було тільки одне припущення лікарів – це забруднення навколишнього середовища. Зараз серйозно обговорюється інша версія – винна чистота. Занадто стерильні умови проживання викликають зниження імунної функції людського організму. Позначається відсутність «тренування»: тільки при контакті нашого організму зі збудниками наш організм вчиться чинити опір інфекціям. Також як, при постійному тренуванні в спорт залі м’язів підтримується гнучкість суглобів, імунітет теж необхідно тренувати.

І так, можна не мити руки?

Впадати в крайності немає необхідності, мити руки, як і овочі і фрукти обов’язково. Особливо в літній період, коли інфекції кишать. Це врятує від кишкових захворювань – дизентерії, черевного тифу, холери. При цьому, зайва стерильна чистота теж не потрібна, вона не дає можливості тренуватися імунітету, інакше він стає беззахисним.

Не оберігайте дітей від кожної пилинки. Імунологи стверджують: людина повинна трошки боліти, це стимулює імунітет для захисту перед найсильнішою інфекцією. Немає необхідності бояться дотику кожної ручки або поручня, витирати руки через кожні пару хвилин. Вологі серветки потрібні, але фанатично їх використовувати нетреба.

Ще одна реальна небезпека це пилові кліщі, які проживають в ліжку. Для того щоб від них позбутися – провітрюйте кімнату, і залишайте на кілька хвилин не застелену ліжко для провітрювання. Проводьте частіше вологе прибирання.

Підходьте до чистоти з розумом і без фанатизму. Будьте здорові!