Іони срібла вбивають мікроби чи це міф?

Про дію срібла ходять легенди ще з давніх-давен. Люди зберігали вино в срібних посудинах, щоб продовжити їх термін придатності. У військових походах зберігали воду в срібних посудинах, прикладали до ран срібні пластини для якнайшвидшого загоєння тканин. Їли срібними приборами, щоб уникнути хвороб. І це не спроста, в 80-і роки ХІХ століття швейцарський вчений Карл Негелі встановив, що взаємодія не самого металу, а його іонів з клітинами мікроорганізмів призводить до їх загибелі. З цього моменту почалася епоха вивчення властивостей срібла. Він також довів, що  срібло діє тільки в розчиненому вигляді (іонізованому).

Сьогодні вже не оскаржити той факт, що іони срібла мають бактерицидну, противірусну, протигрибкову і антисептичну властивості. Це високоефективний засіб по відношенню до патогенних (поганих) мікроорганізмів, що викликають інфекції.

Ще один цікавий факт: якщо при лікуванні інфекції, через утворення антибіотико-стійких форм бактерій, доводится міняти препарат кожні 5 днів, то до срібної води жодна бактерія або вірус не утворює стійкі форми. Срібна вода також надає згубну дію і на антибіотико-стійкі форми.

Механізм дії срібла на мікробну клітину на трьох рівнях:

  • Перший, іони срібла сорбуються клітинної оболонкою, яка виконує захисну функцію. Клітка залишається життєздатною, але при цьому порушуються деякі її функції, наприклад розподіл (бактеріостатичний ефект).
  • Другий. Як тільки на поверхні мікробної клітини сорбируется срібло, воно проникає всередину клітини і пригнічує ферменти дихального ланцюга.
  • Третій – роз’єднання процесів окислення і окисного фосфорилювання в мікробних клітинах, в результаті чого клітина гине.

Сьогодні іони срібла широко використовуються в медицині і не тільки, наприклад, у побутовій хімії, в засобах для миття посуду ТМ Чистий Дім використовуються іони срібла, як антибактеріальний засіб. Ви запитаєте: яке відношення має антибактеріальна дія до миття посуду? Саме пряме, адже посуд ми миємо за допомогою засобу і мочалки, а на мочалці розмножуються патогенні мікроорганізми. Чому? Дуже просто – мочалки постійно мокрі, а у вологому середовищі швидко розмножуються бактерії, якими ми потім переносимо на посуд. Для того щоб убезпечити покупців фахівці  ТМ Чистий Дім додали іони срібла в засоби для миття посуду. Крім того необхідно пам’ятати, що термін використання мочалки – 3 дня, для цього стежте за чистотою не лише посуду, а й мочалки.


В асортименті миючих засобів для миття посуду фахівці ТМ Чистий Дім створили 4 види: «Сода і лимон», «Алое з іонами срібла», «Мандарин і золотий вус», «Гірчиця і обліпиха». Особливістю засобів є не тільки наявність в рецептурі активних іонів срібла, а й додаткових натуральних компонентів, які покращують якість миючих здібностей. Наприклад, сода і гірчиця, які ще з давніх часів мили посуд і справлялися з рясним жиром. Зараз людство повертається до використання натуральних, безпечних інгредієнтів в догляді за посудом і ТМ Чистий Дім дає таку можливість. Будьте здорові!