День Святого Валентина.  Традиції.

Це приємне свято, прийшло  до нас з-за кордону в 90-х роках.  Сьогодні воно вже досить сильно прижилося, і ми вже не уявляємо собі, як можна обійтися без нього?  У різних країнах його святкують по різному, давайте подивимося як …

 Традиції світу. 

Американці в день Святого Валентина вітають всіх своїх друзів і родичів, включаючи і найулюбленіших.  А на початку 10 століття тутешні чоловіки дарували своїм обраницям марципани, які в той час були досить дорогим задоволенням.  Кондитери підхопили цей тренд і запропонували покупцям на вибір різноманітні ласощі з привітаннями до свята.

Досить цікавий звичай існує в Канаді.  Якщо вірити розповідям, 14 лютого жінка може зробити пропозицію своему  коханому.  Якщо ж він відмовиться від такого “подарунка”, то може отримати штраф або навіть до в’язниці потрапити.  Можливо що, в цей день деякі чоловіки біжать від жінок, щоб не отримати подарунок.  Хоча це стосується тільки тих хто не одружений.

В Англії прийнято дарувати жінкам червоні троянди, як знак уваги і пояснення в любові.  У звіт дівчина може подарувати яблуко, як схвалення і підтвердження взаємного почуття.  Ще в цей день британці не залишають без уваги і домашніх улюбленців і купують спеціальний корм у вигляді сердечок.  Що ж, можливо нам важко зрозуміти таке ставлення до друзів наших менших, але погодьтеся, це досить мило.

Якщо зануритися в давні часи, то в Англії існували й інші традиції до Дня всіх закоханих.  Дітей, наприклад, одягали як дорослих і ті бігали від хати до хати, співаючи пісні про Валентина (як наприклад наші дітлахи з колядками).  За це діти отримувала солодощі та кілька монеток.

Жителі Уельсу вирізали з дерева “ложки любові”, прикрашаючи їх ключами, замками і сердечками.  Це був спосіб сказати коханій або коханому “Ти знайшов ключі до мого серця”.  Також у британців довгий час існував звичай, вибирати собі Валентинку на рік: дівчата писали на шматочках пергаменту свої  імена і складали їх у якусь посудину.  Хлопці по черзі тягнули клаптики, і та чіє ім’я юнак витягнув, ставала його Валентиною на весь рік.

Незаміжні британки ворожили на коханого.  Ось вам один із способів: рано вранці 14 лютого вони ставали біля вікна і дивилися на порожню вулицю.  Перша людина, якого бачила жінка, повинен був бути схожим на її майбутнього нареченого.  А ще дівчата прикріплювали шпильками 5 лаврових листків до подушки: один – посередині, інші – по краях.  Вважалося, що так вони зможуть побачити уві сні свого судженого.

У японців  все досить дивно.  Представники сильної половини людства отримують тут більше подарунків, ніж жінки.  При цьому у них є спеціальний шоколад “Хонма” – дарувати його можна тільки особливому чоловікові, як то кажуть, “єдиному”.  А ще тут проводиться щорічний конкурс на найкраще освідчення в коханні.  Хлопці виходять на спеціальну сцену і щосили викрикують вітання коханій людині.

Францію не даремно називають “країною любові” – саме французи першими почали вітати один одного у віршованій формі.  Тут прийнято дарувати на День Валентина дорогоцінні прикраси або біжутерію, а ще шоколадні муси, еротична білизна, йогурти рожевого кольору, солодощі-сердечка, лотерейні квитки і романтичні подорожі на двох.

 Південно-Африканська Республіка також святкує День всіх закоханих.  Як не дивно, ця країна вважається однією з найромантичніших, адже її розташування приваблює сотні парочок, які мріють поніжитися в цей день на пляжі.  Місцеві дівчата чіпляють на рукав папірець з ім’ям коханої.  А вечірки і застілля можуть тривати цілий тиждень.

 Жителі Данії посилають один одному засушені квіти, при цьому ти отримуєш цю квітку, з якою асоціюєшся у коханого.  Данці пишуть кумедні, зазвичай анонімні вірші “gaekkebrev”.  Дівчина сама повинна здогадатися від кого він, якщо йому вдасться, то в цьому ж році вона отримає шоколадне пасхальне яйце.

У Німеччині жодної романтики!  У них святий Валентин – перш за все, покровитель психічно хворих.  Саме тому 14 лютого всі психіатричні лікарні прикрашають червоними стрічками.

 Жителі Ісландії запалюють багаття в честь Валі – сина Одіна, хоча саме свято теж символізує любов.  Дівчата одягають хлопцям на шию вуглинки, а ті у відповідь дають дівчатам маленькі камінчики – вважається, що для розпалювання багаття потрібна іскра, яка з’являється від тертя каменя об камінь.

Голландці, так само як і канадці, дотримуються того принципу, що 14 лютого жінка може сама зробити пропозицію чоловікові.  Однак якщо він відмовиться, то зобов’язаний подарувати їй шовкове плаття.

 В Італії 14 лютого вважають “солодким днем», адже головним подарунком є ​​саме солодощі. Дуже популярним варіантом є “Baci Perugina” – горіхи, покриті шоколадом. У кожній такій цукерці можна знайти маленьку записку з висловлюваннями про кохання на декількох мовах. При цьому дарують  їх тільки коханим. Коли в давнину італійці святкували в цей день свято весни, а тому все дійства відбувалися на відкритій місцевості: молодь збиралася в альтанках і садах, насолоджувалася музикою і поезією.

 В Фінляндії цей день називають Днем друзів, і крім  коханих, листівки надсилають кращим друзям. Тут це свято набуло популярності у вісімдесятих роках. День Валентина досяг цих країв завдяки американським студентам, приїжджали сюди з обміну. ​​Вважається, що така трансформація зі святом відбулася внаслідок прагнення місцевих чоловіків і жінок до рівноправності.

Саудівська Аравія і  Іран відносяться до країн, які не просто не святкують День всіх закоханих. У них свято офіційно заборонено, а кожен кому прийде в голову відзначити його чекає штраф.  Тут ви не знайдете в магазинах ні червоних троянд, ні ведмедиків, ні валентинок.

Зате Ямайка останнім часом славиться гучними гуляннями, присвяченими Дню святого Валентина.  На одному з місцевих курортів в цей день організували кілька “голих весіль”, участь в яких брали в основному нудисти.

День всіх закоханих – дуже популярне свято в Австралії.  Місцеві вважають відмінною можливістю зміцнити сімейні стосунки і побачитися з друзями.  Розповідають, що за часів золотої лихоманки місцеві щасливчики настільки розбагатіли, що почали замовляти досить екстравагантні валентинки, вартість яких часом сягала тисяч австралійських фунтів.  Один з таких шедеврів, наприклад, був зроблений з атласних подушечок, прикрашений опудалами колібрі і райських птахів.  Зберігали таке чудо в спеціальній прикрашеної скриньці.  Сьогодні тут все набагато простіше, австралійці обходяться простими листівками, квітами і солодощами.

  У Вірменії напередодні Дня святого Валентина відзначають особливе свято закоханих – Трндез, яке вже протягом століть залишається одним з найпопулярніших місцевих традицій.  У цей день закохані стрибають через багаття, вважаючи, що тільки так можна по-справжньому загартувати свої почуття і стати щасливим.  На рахунок виникнення цього звичаю вірменці розповідають різні легенди.  Згідно з однією, “винуватцями” були лісові духи: вони стрибали через багаття, щоб розпалити свої почуття.  Ще до нашої ери тут панував звичай: молодята, які тільки одружилися, повинні обов’язково здійснити такий ритуал.  Старшим подружжям, коли їхні почуття остигають, або ж між ними постійно виникають сварки, а також незаміжнім “старих дів” і дівчатам, які не можуть вже дочекатися весілля, теж можна разок стрибнути через вогонь.

Що ж, будете ви вітати кохану людину, зізнаватися у своїх почуттях або радувати близьких увагою, це приємна і добра справа.

Компанія Аква Косметикс Груп до цього свята зробила особливий милий продукт – мило ручної роботи і тонким квітковим ароматом в формі серця.

Любіть один одного!