Чайне дерево в косметиці.

Докази ефективності.

Чайне дерево родом з Австралії. Відноситься до сімейства миртів або евкаліпта. Невисоке дерево  з м’якою, світлою, такою, що лущиться корою, яка нагадує папір і з довгими, білими або жовтуватими пухнастими квіточками. Листя багате ефірними оліями, запах нагадує камфору. З листя і готують ефірну олію. Чайне дерево-це вічно зелене дерево вважалося універсальними ліками, ще аборигени, купаючись в озері в тіні чайного дерева, помітили позитивний вплив листя на шкіру і на організм в цілому. Кашель і застуда лікувалися інгаляціями, деякі рани – компресами, настоями лікували ангіну і шкірні проблеми.

Назва рослині дав Джейм Кук, який в 1770 році, під час експедиції до Австралії, приготував чай ​​з листя дерева.

Коли хімік Артур Пенфолд опублікував свої наукові дослідження в статях (1920-1930х роках), масло чайного дерева почали використовувати повсюдно. У публікаціях було доведено антимікробну активність олії чайного дерева в 11 разів активніше, ніж М. Alternifolia і фенол (антисептик, який застосовується в медицині). У цей період почався бум використання чайного дерева.

Склад олії чайного дерева.

Олія чайного дерева містить 98 сполук, серед них терпінен-4-оп (концентрація якого становить від 30% до 48%), що відповідає за більшу частину антимікробної діяльності і 1,8-цинеол, концентрація якого від 0 до 15%. Ключ до ефективності даної рослини – це співвідношення присутніх в олії – цинеолу і терпинена.

Співвідношення цинеол-терпінен може значно змінюватися в деяких видах чайного дерева. Співвідношення може змінюватися навіть в одному виді, якщо вони ростуть в різних областях. Ідеальним співвідношенням може бути терпінен – ​​40%, цинеол – 5%. Таким чином, ефективність масла залишається високою, а його можливі подразнюючі властивості мінімальні.

Властивості.

Має потужну протизапальну і антисептичну дію. Дезінфікує шкіру, сприяє підсушування запалень, знімає набряклість і видаляє дрібні прищі.

Чайне дерево добре справляється з грибковими ураженнями шкіри, ефективно при свербінні і екземі, герпесі.

Відмінний помічник при догляді за ослабленими волоссям, при випаданні або лупи.

Знімає роздратування при укусах комах і гнійних утвореннях на шкірі різного характеру.

Олія чайного дерева входить до складу засобів, для інгаляцій і масажу, проти застуди, кашлю, грипу, ангіни, бронхіту. Знижує температуру тіла при лихоманці.

Стимулює імунну систему, підвищуючи захисні властивості організму.

Олія чайного дерева успішно застосовується в боротьбі з такими патогенними мікроорганізмами як: Staphylococcus (понад шість видів включаючи aureus, erider-midis, pneumoniae, faecalis та ін.) Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citrobacter spp., Shigella sonnei, Proteus mirabolis, Legioneila spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans та ін. Знищуючи ці бактерії і грибки, масло чайного дерева при цьому підсилює імунну систему організму.

Приклади застосування в косметиці.

Досить часто масло чайного дерева застосовують, як добавку для догляду за інтимними ділянками тіла, в                                                                              гелях для інтимної гігієни.  Наприклад, в ТМ Vital Charm гель для інтимної гігієни «Делікатний» містить в                                                                          складі масло чайного дерева, основна функція якого, в даному продукті – сприяти знищенню  патогенної                                                                              мікрофлори слизової інтимної зони.

Застосовують чайне дерево і як добавку до морської солі для прийняття ванн. В цьому випадку масло працює як антимікробна і протизапальна  добавка. Покращує стан шкіри, активізує кровообіг і зміцнює її захисні функції. Стимулює роботу імунної системи. Хороший приклад – морська сіль для ванн з ефірною олією чайного дерева ТМ «Желана». Ароматна ванна з морською сіллю ТМ «Желана» знімає втому, стресову напругу  після робочого дня, покращує стан шкіри, а також підвищує працездатність і просто підіймає настрій.