Посмішка – це корисно! В чому секрет?

У 1964 році американський журналіст Норман Казінгстон переміг смерть за допомогою сміху. У нього було сильне захворювання кісток і суглобів, він був прикутий до ліжка. Для підняття настрою він весь час дивився комедійні фільми. Спочатку він зауважив, що півгодини хорошого сміху притупляли больові відчуття на цілих дві години. А після кілька тижнів «комедійної терапії» хвороба почала відступати. А потім він і зовсім видужав, при тому що лікарі оцінювали його шанси на одужання як один до п’ятисот. Норман після чудесного одужання організував кафедру лікування сміхом при університеті Лос-Анджелеса.

Користь сміху для людини незамінна. З точки зору фізіології, це просто дихальна вправа, з серії ритмічних видихів, які прекрасно наповнюють організм киснем, і є «масажером», оскільки під час сміху працюють більше 80 м’язів. Якщо розглянути роботу серцево-судинної системи, 20 секунд заливного сміху прирівнюються до п’яти хвилин занять на біговій доріжці. Ось вам ідеальне тренування!

Розроблено цілу сміхо-терапію. Починаючи з 1980-х лікар Петч Адамі розробив програму використання сміху в терапії. І тепер у багатьох лікарнях США працюю клоуни. Важлива властивість сміху – здатність зменшувати чутливість до стресів. Якщо проаналізувати емоційний стан завзятих оптимістів, то можна відзначити, що такі люди бачать всі негаразди як випробування, яке необхідно подолати (по типу квесту), а не трагедію. Такі люди сприймаються оточуючих  як позитивних героїв. Деякі психотерапевти стверджують, що невгамовний сміх сприяє виробленню антидепресантів.

У дитинстві ми сміялися близько чотирьохсот раз в день, мимоволі і без на те причин. А у дорослих посмішка з’являється в двадцять разів менше. І це не добре. Необхідно з самого ранку налаштовувати себе на позитив і посміятися кілька хвилин, згадуючи щось приємне. Це і буде позитивним зарядом на весь день.

Смійтеся на здоров’я!