Твоя квартира – комуналка для бактерій!

У будь-який навіть в самій чистій квартирі живуть шкідливі бактерії. Дізнайся, як звести до мінімуму всі ризики.

У наших квартирах живуть не тільки родичі і улюблені тварини, а й мільйони бактерій хороших і поганих. Як же ужитися разом, що ніхто нікому не заважав?

Це здається дивним, але на 1 кв. см живуть 200 тис. різних мікроорганізмів. Звичайно, не всі вони є небезпечними, одні виконують корисну роботу, завдяки ним наша імунна система вчиться розпізнавати, а потім знищувати «ворогів». Це прекрасний тренінг для нашої імунної системи, але це не говорить про те, що можна відмовитися від прибирання. Особливо звертай увагу на місця, які облюбували незвані гості.

Мочалки і рушники.

Увага – високий рівень загрози.

Виною всьому – вологість, в якій постійно перебувають ці предмети, завдяки чому бактерії швидко розмножуються. Для зменшення загрози – використовуйте 2 рушники, один – для чистих поверхонь і посуду, а інший- для «брудної роботи». Але для 100% гарантії краще використовувати паперові рушники.

Мийка і кран.

Середній рівень загрози.

За умови миття м’яса і риби в мийці, бактерії токсоплазмозу переносяться на кран. Для зменшення ризику – відкривайте кран до початку мийки м’яса і завжди ретельно мийте руки.

Дошка для оброблення – високий рівень загрози!

Якщо використовувати одну дошку для оброблення м’яса та овочів, тобто всі ризики перенести бактерії з м’яса на інші продукти.

Як зменшити ризики. Спочатку виділіть окрему дошку для м’яса, бажано пластмасову, а другу для овочів! Після використання дошки обов’язково мити і просушувати, дошку для м’яса обливайте кип’ятком.

Відро для сміття – високий рівень загрози. Тут розвиваються безліч мікроорганізмів, які потім потрапляють на руки. Для зменшення ризику купуйте відро з педалькою, для ножного відкриття кришки.

Холодильник – середній рівень загрози. Яйця повинні зберігатися в окремому закритому відсіку від всіх продуктів, оскільки – це джерело сальмонели, яка знаходиться на шкаралупі. Сир теж повинен бути в закритому контейнері, оскільки на ньому теж розвиваються бактерії. Для зменшення загрози – мийте яйця перед тим, як покласти в холодильник.

Клавіатура комп’ютера.

Низький рівень загрози. На комп’ютері і телефоні знаходиться в 400 разів більше мікроорганізмів, ніж на унітазі, як правило – це дружні мікроорганізми. Для зменшення ризиків час від часу, протирайте бактерицидної серветкою поверхні клавіатури і телефону.

Пол – низький рівень загрози.

Бактерії з підлоги, які принесені з взуттям з вулиці, досить рідко провокують захворювання. Тільки для алергетиків це проблема, пил може провокувати чхання, кашель, запалення слизових оболонок.

Для зменшення загрози – робіть вологе прибирання. Полощіть ганчірку в слабкому розчині миючого засобу і міняйте ганчірки для підлоги кожні 2-3 тижні.

Мочалка для душа – високий рівень ризику через вологе  середовища. Для зменшення ризику – частіше міняйте мочалку, після використання кладіть її висихати на калорифер, щоб вона висихала.

Насадка на душ.

Низький рівень загрози.

Якщо якийсь час не користуватися душем, то в насадці може оселитися legionella – бактерія, яка викликає важку хворобу легіонельоз. Це рідкісне захворювання з досить важкими симптомами, що нагадують запалення легенів. Бактерії потрапляють на твоє тіло разом з водою, коли ти користуєшся душем. Для зменшення загрози, включи душ на кілька хвилин потужним струменем води, щоб частина води протекла. І тільки після цього можеш без побоювань митися.

Унітаз – низький рівень загрози.

Всі думають, що унітаз – це найнебезпечніше місце в будинку. Але як показують дослідження туалетна кімната це не найнебезпечніше місце, небезпека виникає, якщо хтось із рідних страждає діареєю або блюванням, викликаної бактеріальної або вірусної інфекцією.

Для зменшення ризиків – мийте руки після туалету. Звертайте на це увагу дітей, які «люблять» доторкатися до кришки унітазу.

Мильниця – високий рівень ризику. Все пов’язано з тим, що в калюжі, де лежить кускове мило, швидко розмножуються бактерії. Для зменшення ризику стежте, щоб мило завжди лежало в сухий мильниці, а найкраще використовувати рідке мило.

Рушники – високий рівень загрози. Виною вже відома нам вологість, при якій розмножуються бактерії. Для зменшення ризиків використовуйте рушникосушарку, регулярно потрібно прати рушники на високих температурних режимах. Якщо хтось із домочадців страждає шкірними захворюваннями, міняйте рушники кожен день!