Останнім часом все частіше ми чуємо про шкідливий вплив фосфатів. Поряд з ними зустрічаються і такі “страшні слова” як фосфонати, цеоліти. Перш, ніж говорити про безпеку даних речовин для людини і навколишнього середовища потрібно розібратися: що це за речовини? Для чого вони нам? Де використовуються? Яка між ними різниця?

Що це за речовини?

  • Фосфати- це солі фосфорної кислоти у вигляді порошку;
  • Фосфонати – складні ефіри фосфонових кислот, агрегатний стан – рідина
  • Цеоліти – мінерали кремнію, мають неправильну форму кристала.

Фосфати - солі фосфорної кислотиФосфонати - складні ефіри фосфонових кислотЦеоліт -мінерал кремнію
H3PO4 + NaOH = NaH2PO4 + H2O
H3PO4 + 2NaOH = Na2HPO4 + 2H2O
H3PO4 + 3NaOH = Na3PO4 + 3H2O
RP(O)(OR1)n(OH)2-n.M2/nO•Al2O3•xSiO2•yH2O

ДЕ використовуються?

Всі ми, за допомогою реклами, бачили як виглядає накип на тіні пральної машини. Звідки береться накип і як запобігти цьому явищу? Давайте розберемося.
Слід зазначити, що накип утворюється при нагріванні жорсткої води. До того ж ми знаємо, що при пранні в жорсткій воді якість прання погіршується і речі не відпираються. Тому для запобігання таких явищ в пральних засобах використовуються комплексообразующие компоненти, які пом’якшують воду, а саме: фосфати, фосфонати, цеоліти, Тріон-А.
Для кращого відмикання речей ми використовуємо засоби, які так чи інакше містять пом’якшувальні воду компоненти. Але чому в складі одних пральних порошків містяться фосфати, в інших фосфонати або цеоліти? Яка між ними різниця? У наступній таблиці наведено порівняльну характеристику даних компонентів.

PhosphatePhosphonate Zeolites
% Введення в рецептуру15%-30%0,4%-0,6%25%-30%
Вплив на тканинуПогано видаляються з тканин. Для повного виполасківанія в наших пральних машинах необхідно 2-3 рази ставити на додаткове полосканняДобре виполікуютьсяНе виполікуються з тканин. Осідають на тканинах, обтяжують їх і роблять тьмяними після 25 прання
Забруднення водойм і питної води+++в 70 разів менше, ніж фосфати+ +
Цікаві фактиВикористовуються як: - Добриво для рослин; - Розпушувач для тіста; для надання однорідності сиру, ковбаси, згущеному молоці; - Входить до складу проносних.На даний момент, фосфонати - це альтернатива фосфатам для зменшення навантаження на навколишнє середовище!Цеолітів порошки подаються як альтернатива фосфатам. Але вони не є безпечними для навколишнього середовища. Цеоліт є джерелом біогенних речовин для фітопланктону.
Порівняльна характеристика фосфатів, фосфонатов, цеолітів.
У багатьох популярних пральних порошках, в основному, використовуються фосфати. Але необхідно відзначити, що вони погано виполікуються з тканин і наслідком цього може бути виникнення алергічних реакцій. Адже майже у кожного напевно були випадки, коли, одягаючи річ, що прилягає до шкіри, ми відчуваємо свербіж та почервоніння. Часто це помічають чоловіки, коли комірець сорочки починає натирати шию і особливо небезпечно це для маленьких дітей, в яких ніжна і дуже чутлива шкіра. Через погане видалення фосфатів з тканин в наших пральних машинах потрібно не менше 2-3 разів ставити прання на додаткове полоскання. Внаслідок того, що ми маємо: перевитрати електроенергії, води, в даний час є дуже дорогим “задоволенням” і зайва трата коштів.
Деякі виробники на заміну фосфатам для пом’якшення води в пральні порошки стали додавати цеоліти, які також є компескоутворюючіми речовинами. Однак у них є істотний недолік – за рахунок своєї неправильної форми кристала, вони чіпляються за волокна тканих і не виполікуються, обтяжують до речі, роблять їх тьмяними. При постійному пранні цеолітних порошками одяг важче, втрачає колір, форму і силует. Хто бажає такого результату від прання?
ГРОШІ НА ВІТЕР?!
Ні-На фосфати! Або на вітер, або на фосфати, все одно не за призначенням витрачені гроші. Слід зазначити, що на сьогоднішній день у багатьох пральних порошках рівень вмісту фосфатів складає 15-30%. Важливо звернути увагу на те, що 30% (!!!) коштів (згадуємо, яка вартість порошку?) Ми витрачаємо не в засіб для прання, а на фосфати.
Згубно впливають фосфати і на навколишнє среду.Пронікая навіть через найсучасніші фільтри, разом зі стічними водами вони потрапляють в річки, викликаючи при цьому евтрофікацію водойм.
Евтрофікація (давн.-греч. Εὐτροφία – Хороше харчування) – збагачення річок, озер і морів биогенами, що супроводжується підвищенням продуктивності рослинності у водоймах. Тобто, рослини в водоймах сприймають фосфати як добрива і починають активно розростатися ( «цвітіння» води), викликаючи при цьому дефіцит кисню.
Який результат? За рахунок використання всього кисню рослинами і отруєння води продуктами своєї життєдіяльності, помирають інші мешканці водойм (риби, раки та ін.). При цьому втрачаються запаси питної води, згубно впливає на звірів, птахів і, звичайно, людей. А це вже пряма загроза людству!, При цьому рослини на нашій землі будуть відчувати себе чудово.

Коли ми зупинемось?
Відомий той факт, що європейські країни, на відміну від України, давно відмовилися від додавання фосфатів, як пом’якшувальну воду компонента і використовують більш безпечні для людини і навколишнього середовища речовини. Одним з таких компонентів є фосфонати. При цьому слід зазначити, що використання фосфонатов в 70! раз безпечніше, ніж використання фосфатів. Адже вони набагато активніше і введення їх в рецептуру прального засобу становить всього 0,4%, на відміну від фосфатів 15-30%, і цеолітів 25-30%. Крім цього, необхідно зауважив, що фосфонати – це розчин, який прекрасно віпіраеться з тканин, і зводить імовірність алергічних реакцій до мінімуму. Тому для здоров’я людини і безпеки природи альтернативою є використання миючих засобів з вмістом фосфонатов. Тому, вибираючи миючі засоби з фосфатами, цеолітами або фосфонатами, однозначно слід вибирати інші. Прикладом альтернативних безфосфатних пральних засобів є рідкий засіб для прання бренду “Soft” від компанії “Aqua Cosmetics Group”, який добре себе зарекомендував.
Переваги “Soft” очевидні: адже речі не втрачають свого зовнішнього вигляду; протеїни шовку, які входять до складу рецептури, пом’якшують тканину (можна не використовувати кондиціонер економія) добре виводить плями (можливість не купувати додаткові кошти економія) використовувати для ручного та автоматичного прання (купуємо один засіб для прання, а не два економія) зручна і економна упаковка дой-пак (можливість платити за засіб, а не за упаковку) добре виполіскується; є безпечним (доза введення фосфонатов в рецептуру становить всього 0,4%) для людини, так як не викликає алергічних реакцій і для навколишнього середовища, так як не забруднює водойми.