Корисні властивості Лаванди.

 Лаванда.  Назва цієї рослини походить від латинського дієслова «lava», що означає – «мити», оскільки в Стародавньому Римі її використовували для прання і прибирання замість мила і додавали у ванни для аромату і свіжості.

Батьківщиною цього вічнозеленого чагарнику вважається Середземномор’ї, але зараз його можна побачити практично кругом, особливо на легких ґрунтах у сонячних місцях. Лаванду використовують і як лікарську і як декоративну рослину.  Квітки цієї рослини мають сильний характерний пряно-гіркуватий аромат.  Завдяки яскравій тонізуючій дії лаванда справедливо вважається «рослиною №1» в ароматерапії.  Ця рослина любить світло і тепло, але в той же час вона є морозостійкою рослиною, дорослі особи можуть витримувати морози до -30 градусів С.

Найцінніше, через що її цінують, це лавандова олія.  Основним компонентом лавандової олії є ліналоол, а также кумарини, фітостероли, флавоноїди, тритерпенові сполуки – урсолова кислота, дубильні речовини.  У маслі лаванди так само виявлені гераниол і борнеол.  Але це далеко не весь список корисних речовин, недавно вчені виявили в ефірній олії лаванди двадцять три нових раніше не вивчених компонента.

 Цікаві факти

 У давнину різні племена і народи вірили в магічні властивості лаванди.  Вважалося, що ця рослина є запорукою довголіття, щастя і матеріального добробуту.  Тому люди прагнули зберігати лаванду в будинку.  Ці вірування мали і глибокий практичний сенс.  Запашна трава відмінно відлякує комах і служить захистом від шкідливих гризунів.

 Корисні властивості:

 Знеболювальну дію при мігрені і головних болях, викликаних спазмами судин головного мозку; • Підсилює опірність організму, допомагає при перевтомі;

  • Нормалізує роботу жіночої гормональної сфери;
  • Сприяє нормалізації роботи печінки і жовчного міхура, діє як жовчогінний засіб;
  • Стимулює приплив крові до серцевого м’яза, нормалізує серцевий ритм при аритміях і тахікардіях, регулює артеріальний тиск. За допомогою лаванди можна зменшити негативні наслідки інсульту і атеросклерозу;
  • Має протизапальну і тому, використовується для лікування гнійних ран;
  • Лавандова ефірна олія впливає на емоційну сферу: утихомирює гнів, дарує спокій і ясність, підвищує концентрацію уваги, звільняє від зневіри і захищає від стресу;
  • Є ефективним засобом проти безсоння, плаксивості і істеричних реакцій, саме тому лаванду додають в косметику для малюків.

Використання в косметиці

  Ефірну олію використовують в косметології для приготування засобів по догляду за шкірою будь-якого типу, оскільки лаванда має виражену омолоджуючу дію, а також добре очищає, знімаючи роздратування і лущення, живить і зволожує шкіру, покращуючи мікроциркуляцію крові в верхньому шарі шкіри.

Лавандова олія допомагає швидко зняти запальне висипання на шкірі, для цього його додають в сіль для прийняття ванн.  Наприклад, тепла ванна з морською солю і ефірним маслом лаванди ТМ «Желана», допоможе відновити емоційний стан і принесе користь шкірі. Ароматна ванна знімає втому, стресову напругу, підвищує працездатність і покращує настрій. Ефірна олія лаванди допомагає при безсонні, пригніченому стані, головному болю.  Крім того, олія лаванди є незамінним помічником по догляду за проблемною шкірою, і в лікуванні ран.

Рецепт приготування ванн: розчиніть морську сіль в теплій воді (+37 ºС) з розрахунку одна пачка (500 г) на ванну. Приймайте ванну 15 хвилин.  Сполосніться проточною водою.  Не користуйтеся милом.  Після сольової ванни полежіть 20 хвилин.  Рекомендується курс 8-10 ванн протягом 14-20 днів.

У суміші з іншими базовими оліями лавандова олія є чудовим засобом, що відновлює текстуру сухої шкіри і стимулює зростання нових клітин.  Її часто включають в лікувальні креми по догляду за сухою шкірою стоп, оскільки вона сприяє загоєнню тріщин, ефективно зволожує і пом’якшує шкіру. Ця олія не просто очищає шкіру від відмерлих частинок, вона звільняє шкіру від токсинів і шлаків.

Входячи до складу засобів по догляду за волоссям, олія лаванди допомагає позбутися від лупи і очистити шкіру голови (має виражену антисептичну дію).

Успішно застосовується в спеціальних лікувальних засобах проти облисіння.  Маски і бальзами для волосся з лавандою благотворно впливають на волосся, роблячи їх слухняними і шовковистим, запобігаючи їх ламкості і випадінню.