Чи можна немовлятам приймати ванни з морською сіллю?

  Відпочинок влітку на березі моря забезпечує здоров’я і бадьорість на цілий рік.  Цілюща дія морської води відомо давно і широко використовується на практиці, в тому числі і для малюків.  Не тільки вода, але і солоне повітря корисне для дітей.  Але не завжди можливо вибратися на море з маленькими дітьми, особливо з немовлятами.  Зате ванни з морською сіллю для малюків можна влаштувати в домашніх умовах.

Вплив солі.

Склад морської солі схожий на плазму крові людини, з цієї причини, приймати ванни з морською сіллю корисно для здоров’я.  Сіль м’яко впливає на шкіру і весь організм.  Купання в солоній воді покращує самопочуття, настрій, в тому числі і дітей.  При деяких захворюваннях терапевти призначають малюкам ванни з морською сіллю як додаткове лікування захворювань неврологічного характеру, шкірних запалень, підвищеного газоутворення.

До складу морської солі входить йод, який допомагає розвиватися ендокринній системі, покращує роботу щитовидної залози.

 Магній, який здатний виводити надлишки води, які накопичуються в оболонках мозку і здійснюють грудничку сильні болі.

 Залізо. Допомагає поліпшити склад крові, підвищити рівень гемоглобіну, який у малюків часто буває знижений.

Селен.  Зміцнює судинні стінки, береже клітини від руйнування.

Кальцій.  Присутній при формуванні кісткової тканини, бере участь в згортанні крові, допомагає в затягуванні ранок.

Марганець.  Благотворно діє на імунітет.

Бром.  Допомагає в дозріванні нервової системи, заспокоює дитину.

Кремній.  Надає еластичність стінок кровоносних судин.

Цинк.  Нормалізує роботу статевих залоз, не дозволяє розростатися пухлин.

Моменти для уваги.

Потрібно уважно ставитися до прийняття ванн з морською сіллю, якщо у вашого малюка шкіра схильна до алергічних реакцій. Також важливо пам’ятати про час перебування в такій ванні.  Дитина повинна в ній знаходитися не більше 20 хвилин, інакше шкіра може почати лущитися, буде сухою, ранимою.

Як вибрати сіль для ванн?

Покупку краще зробити в аптеці або в косметичному магазині.  Добре знайти спеціальну сіль, призначену для прийняття ванн грудничка.  Бажано, щоб це була морська сіль.  Вибираючи сіль з екстрактами, уникайте добавок ефірних масел – невідомо, як шкіра відреагує на них, є ризики виникнення алергічних реакцій.  Екстракти лікарських рослин в солі позитивно впливають шкіру під час прийняття ванн.  Наприклад, екстракти череди і календули, які містяться в морській солі для малюків ТМ «Дочки-Синочки» заспокоюють шкіру дитини від подразнень при дерматиті.  Ще важливий момент: в складі не повинно бути синтетичних барвників, інших добавок.  Сіль повинні бути відкалібрована і невелика, щоб не поранити шкіру малюка.  Також, для зручності бажано, щоб сіль була розділена на порції.  В упаковці солі ТМ «Дочки-Синочки» міститься 3 порції по 150 г. 1 порція призначена на 1 ванну.

Для хлопців старше 2 років цікаво буде купити морську сіль – піну.  Склад включає спеціальні гранули, які в ванні утворюють піну.  Дітям буде цікаво таке веселе купання.

 

 Коли починати?

Ванни з морською сіллю рекомендують починати приймати, коли малюкові виповниться 6 місяців.  Якщо у малюка на тілі є прояви діатезу або дерматиту, то купання з сіллю буде корисно для зняття запалення на шкірі.  Проводити купання для немовлят краще перед сном (денним або нічним).  Така процедура розслабляє організм, часто дітки засинають після купання.  Після їжі повинно пройти 1 або 2 години.  Якщо дитина схильна до відрижки, то краще почекати поки їжа засвоїться.  Деякі малюки сильно збуджуються після ванни, тоді їм треба влаштовувати оздоровчі процедури в першій половині дня.  Кожна мама знає особливості своєї дитини, сама може вибрати відповідний час.

Правила «морських» купань:

  • Ванна чисто миється і споліскується;
  • Температура води повинна бути в діапазоні 36 – 37 градусів;
  • Скільки треба солі на ванну підкаже педіатр, можна прочитати на упаковці. Для стандартної великої ванни приблизно 5 – 6 столових ложок (150 г), для маленької дитячої ванночки – 2 столові ложки (60-75г);
  • Розчиняти сіль потрібно під струменем води, коли вода набирається; Розчинити потрібно повністю, щоб не подряпати ніжну шкіру малюка;
  • Час перебування немовляти в такій ванні – 10 -15 хвилин;
  • Треба стежити, щоб вода не потрапила дитині в рот і очі. Якщо це сталося – промити чистою водою;
  • Якщо шкіра дитини почервоніла, він починає вередувати – потрібно припинити купання і з’ясувати причину таких змін;
  • Після солоної ванни малюка треба прополоскати чистою водою, промокнути м’яким рушником. Не розтирайте шкіру малюка, щоб не з’явилося роздратування;
  • Складочки шкіри змастити дитячим кремом або масажним маслом;
  • Проводити такі купання треба через день, на курс приблизно 25 процедур.

 Морська ванна при різних шкірних питаннях.

Коли у малечі алергічний дерматит, то треба з обережністю проводити купання. Для пом’якшення солоної води додавайте крохмаль, його на дорослу ванну знадобиться 200 грам.  Якщо в жарку пору року на дитячій шкірі з’являються висипання (потничка), то подібні купання можуть впоратися з цією проблемою.  Концентрація солі повинна бути невеликою, адже шкіра і так пошкоджена.  Через кілька процедур висипання зникнуть і не будуть більше турбувати малюка.  Корисні ці процедури для дітей з рахітом або родовими травмами.  Якщо у малюка гіпертонус м’язів, його турбують спазми або газоутворення, то солоні купання, проведені курсами, позитивно позначаться на здоров’ї та самопочутті дитини.  Сіль проникає через шкіру, активно впливає на весь організм.  Якщо курс морських ванн провести восени, то простудні захворювання обійдуть стороною.  Для хорошого, спокійного сну теж краще застосовувати не лікарські засоби, а солоні купання.  Для дітей це приємне заняття з великою користю для здоров’я.

Приємних ванн!